Kurilna sezona je pred vrati, čas je, da pregledamo kurilne naprave in jih pripravimo za kar najboljše delovanje. Delo morata opraviti dimnikar in serviser, a pogosto ne vemo, kdo naj bo prvi.

 

Načeloma naj bi svoje delo najprej opravil dimnikar, ki mora očistiti dimnik in kar je še pomembnejše, kotel. Poleg tega bo opravil tudi meritve dimnih plinov in njihovo izstopno temperaturo. Potem je na vrsti serviser, ki bo očistil gorilnik, opravil servis, izmeril vsebnost posameznih plinov oz. izkoristek kotla, pregledal regulacijo in po potrebi tudi ogrevala v prostorih. Vendar ne bo nič narobe, če najprej pride serviser, saj lahko kakovostno opravi svoje delo tudi, če kotel še ni očiščen, a le pod pogojem, da ta ni izjemno umazan. Vedeti je treba, da dobro vzdrževanje oljnega ali plinskega gorilnika vpliva na dobro izgorevanje, dobro očiščen kotel pa na njihovo izstopno temperaturo in izkoristek kotla.

 

Kaj pa je najpomebnejši del servisa, ki ga opravi serviser?

Zagotovo je najpomembnejše temeljito čiščenje in servis oljnega ali plinskega gorilnika, ki ga je treba opraviti enkrat na leto, najbolje takoj po kurilni sezoni, lahko pa tudi zdaj, pred njo. Pravilno vzdrževan gorilnik na oljnih in plinskih kotlih zagotavlja brezhibno delovanje, kar pomeni čisto izgorevanje, rezultat pa so manjša poraba goriva, manjša količina nesnag, ki se med delovanjem nabirajo na stenah kotla in daljša življenjska doba gorilnika. Tako so lahko izpolnjeni pogoji, v katerih bo delovanje oljnega ali plinskega gorilnika kar najboljše. Poleg tega s čistim izgorevanjem zagotovimo, da sta vsebnosti ogljikovega monoksida in ogljikovega dioksida v mejah dovoljenega, izstopna temperatura dimnih plinov pa ne presega 170 stopinj Celzija.Treba je tudi vedeti, da se dobri izkoristki izgorevanja, dobijo pri srednje in visoko cenovnih kotlih. Manj dimnih plinov in njihova nižja temperatura pa pomeni tudi manjše onesnaževanje ozračja.

 

Kaj natančno je treba narediti na gorilniku pred novo kurilno sezono?

Gorilec je treba dobro očistiti prahu, kar naredimo s sesalcem. Potem pa je treba pri oljnem gorilniku zamenjati razpršilno šobo, pregledati vžigalne elektrode, očistiti filter v oljni črpalki, zamenjati filter v glavnem oljnem lončku in na koncu v dimniku izvesti meritev izkoristka kotla. Plinski gorilnik je treba ravno tako dobro očistiti nečistoč, pregledati vžigalno in ionizacijsko elektrodo, preveriti primarni in sekundarni tlak plina, s posebnim detektorjem preveriti tesnost plina, pregledati prehodnost dimnika in prezračevalnih kanalov ter prezračevanje prostora v katerem je plinski kotel. Na koncu pa seveda izmeriti vrednosti posameznih plinov v dimniku in jih nastaviti na najboljše vrednosti.

 

Ali pregledate tudi regulacijo ogrevalnega sistema?


Pri sistemih, ki imajo dodatno regulacijo pregledamo tudi to. Preveriti je treba časovne nastavitve in nastavitve vklopov, ogrevalne krivulje in temperaturne vrednosti. Dobra regulacija, ki deluje po principu zunanjega tipala in je ustrezno nastavljena, lahko v določenih primerih zagotovi tudi do 30 odstotkov manjšo porabo energenta.

 

Katere so najpogostejše napake, ki jih opazite pri pregledih kotlov?


Ljudje so različno ozaveščeni in informirani o pomembnosti dobrega vzdrževanja. Nekateri zelo skrbijo za svoje ogrevalne naprave, drugi pa jih precej zanemarjajo. Preredko pokličejo serviserja, nekatere stvari, pa bi lahko naredili tudi sami. Ne zavedajo se, da je čistoča prostora v katerem je peč zelo pomembna. Prašne delce v prostoru gorilec med delovanjem vleče vase, to pa zelo vpliva na njegovo delovanje, zato je pomembno, da je prostor okoli gorilnika in kotla dobro očiščen.


Lahko natančneje pojasnite, zakaj je čistoča kotla tako pomembna?


Pri izgorevanju energenta se na stenah kotla nabirajo nesnage. Pri oljnih kotlih in tudi pri kotlih na lesno biomaso jih je več, pri plinskih pa zaradi večje čistosti plina nekoliko manj. Zaradi nečistoč je absorbcija toplote, ki nastaja pri izgorevanju manjša, kar pomeni, da se del toplote po nepotrebnem izgubi skozi dimnik, namesto da bi se prenesla na vodo v ogrevalnem sistemu. Po nekaterih izračunih vsak milimeter nečistoč lahko pomeni približno šest odstotkov manjši izkoristek toplote. Zato je bolj kot čist dimnik pomemben čist kotel.

 

Kaj lahko še naredimo za manjšo porabo goriva?


Pri kombiniranih kotlih, z uporabo oljnega ali plinskega gorilnika, lahko zelo izboljšamo izkoristek, če v kurišče namestimo izgorevalno komoro iz prešane keramike, katera povzroči manjši izgorevalni prostor in ponovno kroženje izgorjenih plinov v komoro, kjer do konca pogorijo. Pri tem se ustvari veliko večja temperatura v kotlu in s tem tudi večji izkoristek.


Kaj lahko še naredimo sami pred kurilno sezono?


Vsak, ki ima vsaj malo tehnične žilice, lahko sam pregleda, ali je v ogrevalnem sistemu dovolj vode. To naredi tako, da najprej odzrači vse radiatorje, potem pa preveri ali je tlak v sistemu, ko je peč mrzla, približno en bar. To namreč pomeni, da je vode dovolj ter da ta doseže tudi radiatorje, ki so do deset metrov višje od kurilne naprave. Če je hiša višja, mora biti temu ustrezno višji tudi tlak vode.


Vir: Revija Delo in dom (september, 2009)


Servis

Za naročilo in informacije pokličite na External link opens in new tab or window031 636 398 ali nam pišite na External link opens in new tab or windowinfo@plami.si

External link opens in new tab or window

Nudimo kvaliteten servis vseh vrst gorilnikov in peči. Preberite več >>