Plami Naroči storitev
Kriva pot 25A, 1000 Ljubljana

Servis oljnih in plinskih naprav

Nudimo vam kvalitetno popravilo ali servis vseh vrst gorilnikov, peči in regulacij. Rabljeni oljni gorilniki. Opravljamo tudi meritve izkoristka kotla.

OGLEJTE SI NAŠ SERVIS OLJNEGA GORILNIKA    Tel. 031 63 63 98

 

Kaj zajema popravilo oljnih gorilnikov, plinskih gorilnikov ter gorilnikov na pelete po poplavah?

 

Popravilo oljnih gorilnikov, plinskih gorilnikov in gorilnikov na pelete po poplavah zahteva strokovno pomoč in previdnostne ukrepe, da se zagotovi varnost, učinkovitost in pravilno delovanje teh sistemov. Spodaj je deset ukrepov, ki opisujejo, kaj zajema popravilo teh vrst gorilnikov po poplavah:

Izklop in varnostni ukrepi pri poplavljenem gorilniku: Prvi korak je izklop gorilnika in prekinitev oskrbe z gorivom ali plinom. Varnost je ključnega pomena, saj lahko prisotnost goriva ali plina predstavlja nevarnost za vžig. Pri popravilu upoštevamo ustrezne varnostne ukrepe, kot so nošenje zaščitne opreme in prezračevanje prostora predvsem pa poskrbimo da poplavljenega gorilnika ne vklopimo.

Ocena škode gorilnika: Pregledamo gorilnik in povezovalne komponente ter ugotovimo, ali so bile poškodovane zaradi poplavne vode. Preverimo morebitne poškodbe na ohišju gorilnika, ceveh, elektrokomponentah in električnih povezavah.

Čiščenje in sušenje gorilnika: Gorilnik temeljito očistimo iz blata, umazanije in ostankov poplavne vode. Poskrbimo, da bo notranjost in zunanjost gorilnika popolnoma suha, preden nadaljujemo s popravili.

Zamenjava poškodovanih delov gorilnika: Po potrebi zamenjamo poškodovane komponente, vključno z električnimi povezavami, regulatorji, ventili in senzorji. Pri zamenjavi naš serviser uporabi visokokakovostne nadomestne dele, ki so kompatibilni s specifikacijami oljnega gorilnika, plinskega gorilnika ali gorilnika na pelete.

Preverjanje tesnosti gorilnika: Zagotovimo, da so vsi priključki pravilno povezani in tesni, da se prepreči uhajanje goriva ali plina. Uporabimo ustrezna tesnila in spojke ter jih preverimo glede morebitnih puščanj.

Preverimo krmilne sisteme gorilnika: Preverimo delovanje krmilnega sistema, kot so termostati, krmilniki plamena, vžigalni sistemi in avtomatika. Nastavimo in preverimo, ali vsi sistemi delujejo pravilno in varno.

Diagnostika električnih component gorilnika: Pregledamo električne komponente, kot so žice, konektorji, releji in senzorji gorilnika. Na gorilniku preverimo, ali ni prišlo do korozije ali poškodb zaradi poplavne vode.

Varnostni pregled in testiranje gorilnika: Pred ponovnim zagonom gorilnika opravimo temeljit varnostni pregled, da preverimo, ali so vsi sistemi pravilno nastavljeni. Preverimo vžig in plamen ter preverimo morebitne težave gorilnika.

Vzdrževanje in priporočila: Po popravilu oljnega gorilnika, plinskega gorilnika ali gorilnika na pelete je priporočljivo, da gorilnik redno vzdržujete. To vključuje čiščenje oljnega gorilnika, menjavo filtrov in menjava šobe, pri plinskem gorilniku zajema čiščenje gorilnika kontrola ionizacijske elektrone in kontrola tesnosti plina, pri gorilniku na pelete pa zajema čiščenje gorilnika kontrola vžigalnega elementa in prehodnost cevi za dovajanje pellet ter nastavitve delovanja gorilnika. To je periodični servis, ki podaljšuje življenjsko dobo in učinkovitost gorilnika.

Strokovna pomoč: Za tovrstna popravila ali servis lahko pokličete našega strokovnjaka-serviserja, ki je specijaliziran za popravilo omenjenih gorilnikov po poplavah ali za redne letne preglede. Nevarnost uhajanja goriva ali plina ter električnih okvar je treba vzeti resno, zato je varnost vedno na prvem mestu.

Plami d.o.o. Tel. 031 63 63 98

 

Kurilna sezona je pred vrati, čas je, da pregledamo kurilne naprave in jih pripravimo za kar najboljše delovanje. Delo morata opraviti dimnikar in serviser, a pogosto ne vemo, kdo naj bo prvi.

 

BogdanNačeloma naj bi svoje delo najprej opravil dimnikar, ki mora očistiti dimnik in kar je še pomembnejše, kotel. Poleg tega bo opravil tudi meritve dimnih plinov in njihovo izstopno temperaturo. Potem je na vrsti serviser, ki bo očistil gorilnik, opravil servis, izmeril vsebnost posameznih plinov oz. izkoristek kotla, pregledal regulacijo in po potrebi tudi ogrevala v prostorih. Vendar ne bo nič narobe, če najprej pride serviser, saj lahko kakovostno opravi svoje delo tudi, če kotel še ni očiščen, a le pod pogojem, da ta ni izjemno umazan. Vedeti je treba, da dobro vzdrževanje oljnega ali plinskega gorilnika vpliva na dobro izgorevanje, dobro očiščen kotel pa na njihovo izstopno temperaturo in izkoristek kotla.

Kaj pa je najpomebnejši del servisa, ki ga opravi serviser?

Zagotovo je najpomembnejše temeljito čiščenje in servis oljnega ali plinskega gorilnika, ki ga je treba opraviti enkrat na leto, najbolje takoj po kurilni sezoni, lahko pa tudi zdaj, pred njo. Pravilno vzdrževan gorilnik na oljnih in plinskih kotlih zagotavlja brezhibno delovanje, kar pomeni čisto izgorevanje, rezultat pa so manjša poraba goriva, manjša količina nesnag, ki se med delovanjem nabirajo na stenah kotla in daljša življenjska doba gorilnika. Tako so lahko izpolnjeni pogoji, v katerih bo delovanje oljnega ali plinskega gorilnika kar najboljše. Poleg tega s čistim izgorevanjem zagotovimo, da sta vsebnosti ogljikovega monoksida in ogljikovega dioksida v mejah dovoljenega, izstopna temperatura dimnih plinov pa ne presega 170 stopinj Celzija.Treba je tudi vedeti, da se dobri izkoristki izgorevanja, dobijo pri srednje in visoko cenovnih kotlih. Manj dimnih plinov in njihova nižja temperatura pa pomeni tudi manjše onesnaževanje ozračja.

Kaj natančno je treba narediti na gorilniku pred novo kurilno sezono?

Bogdan servis pečiGorilec je treba dobro očistiti prahu, kar naredimo s posebnim sesalcem. Potem pa je treba pri oljnem gorilniku zamenjati razpršilno šobo, pregledati vžigalne elektrode, očistiti filter v oljni črpalki, zamenjati filter v glavnem oljnem lončku in na koncu v dimniku izvesti meritev izkoristka kotla. Plinski gorilnik je treba ravno tako dobro očistiti nečistoč, pregledati vžigalno in ionizacijsko elektrodo, preveriti primarni in sekundarni tlak plina, s posebnim detektorjem preveriti tesnost plina, pregledati prehodnost dimnika in prezračevalnih kanalov ter prezračevanje prostora v katerem je plinski kotel. Na koncu pa seveda izmeriti vrednosti posameznih plinov v dimniku in jih nastaviti na najboljše vrednosti.

Ali pregledate tudi regulacijo ogrevalnega sistema?

Pri sistemih, ki imajo dodatno regulacijo pregledamo tudi to. Preveriti je treba časovne nastavitve in nastavitve vklopov, ogrevalne krivulje in temperaturne vrednosti. Dobra regulacija, ki deluje po principu zunanjega tipala in je ustrezno nastavljena, lahko v določenih primerih zagotovi tudi do 30 odstotkov manjšo porabo energenta.

Katere so najpogostejše napake, ki jih opazite pri pregledih kotlov?

Ljudje so različno ozaveščeni in informirani o pomembnosti dobrega vzdrževanja. Nekateri zelo skrbijo za svoje ogrevalne naprave, drugi pa jih precej zanemarjajo. Preredko pokličejo serviserja, nekatere stvari, pa bi lahko naredili tudi sami. Ne zavedajo se, da je čistoča prostora v katerem je peč zelo pomembna. Prašne delce v prostoru gorilec med delovanjem vleče vase, to pa zelo vpliva na njegovo delovanje, zato je pomembno, da je prostor okoli gorilnika in kotla dobro očiščen.

Lahko natančneje pojasnite, zakaj je čistoča kotla tako pomembna?

Pri izgorevanju energenta se na stenah kotla nabirajo nesnage. Pri oljnih kotlih in tudi pri kotlih na lesno biomaso jih je več, pri plinskih pa zaradi večje čistosti plina nekoliko manj. Zaradi nečistoč je absorbcija toplote, ki nastaja pri izgorevanju manjša, kar pomeni, da se del toplote po nepotrebnem izgubi skozi dimnik, namesto da bi se prenesla na vodo v ogrevalnem sistemu. Po nekaterih izračunih vsak milimeter nečistoč lahko pomeni približno šest odstotkov manjši izkoristek toplote. Zato je bolj kot čist dimnik pomemben čist kotel.

Kaj lahko še naredimo za manjšo porabo goriva?

Pri kombiniranih kotlih, z uporabo oljnega ali plinskega gorilnika, lahko zelo izboljšamo izkoristek, če v kurišče namestimo izgorevalno komoro iz prešane keramike, katera povzroči manjši izgorevalni prostor in ponovno kroženje izgorjenih plinov v komoro, kjer do konca pogorijo. Pri tem se ustvari veliko večja temperatura v kotlu in s tem tudi večji izkoristek.

Kaj lahko še naredimo sami pred kurilno sezono?

Vsak, ki ima vsaj malo tehnične žilice, lahko sam pregleda, ali je v ogrevalnem sistemu dovolj vode. To naredi tako, da najprej odzrači vse radiatorje, potem pa preveri ali je tlak v sistemu, ko je peč mrzla, približno en bar. To namreč pomeni, da je vode dovolj ter da ta doseže tudi radiatorje, ki so do deset metrov višje od kurilne naprave. Če je hiša višja, mora biti temu ustrezno višji tudi tlak vode.

Vir: Revija Delo in dom (september, 2009)

 

Naroči storitev

Zahvaljujemo se Vam za povpraševanje. Za vsa naročila materiala, servisa in ostala vprašanja smo vam na voljo na tel. 031 636 398 naročilo pa nam lahko pošljete tudi preko spodnjega kontaktnega obrazca. Prosimo, da pred naročilom storitve ali blaga  vprašate za ponudbo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.  (polja označena z obvezno) in spodnji kvadratek s kljukico so obvezna, sicer obvestila oz. naročila ne dobimo!)

Pričakovan termin servisa
Zaželjene dodatne informacije:

Zgornjih 6 številk v okvirčku, ki so na desni strani prepišite, na levo stran.

Ko boste prijavni obrazec pravilno izpolnili, boste dobili potrditev, da ste nam naročilo uspešno poslali. Hvala.